Het liefste laten we bomen zo veel mogelijk staan. Maar soms ontkom je er niet aan en moet de boom weg. Als die te veel overlast geeft of voor gevaarlijke situaties zorgt, bijvoorbeeld. Of als de die ziek is. Maar kappen kan een lastige klus zijn. Vooral als het een grote boom is, midden in een woonwijk. Gelukkig hebben we hier gespecialiseerde mensen voor in huis. Zij weten precies hoe je veilig, en met beleid, een boom kapt.
Deze boom in Olst kon niet meer gered worden. Hij had Essentaksterfte: een schimmel waardoor takken steeds sterven en eraf vallen. Omdat de boom op een slecht bereikbare binnenplaats stond, konden we de boom niet snoeien. Een kap was dus de enige optie om onveilige situaties te voorkomen.
Stap voor stap
Een team van drie man sterk werkt nauw met elkaar samen. Een European Tree Worker in de boom, een European Tree Worker op de grond en de hijskraanmachinist. Ze communiceren met hun veiligheidshelm: hierin zit een ingebouwde walkietalkie. De Tree Worker hangt dubbel gezekerd in de boom, mocht hij per ongeluk een zekering doorzagen.
Een boom kan nooit in één keer worden afgezaagd en afgevoerd. Hiervoor is die namelijk veel te zwaar. Daarom zagen we eerst dat takken eraf. Deze worden door de kraanmachinist voorzichtig afgevoerd richting de versnipperaar. Hier staat de Tree Worker, die zorgt ervoor dat de takken worden versnipperd. Deze snippers worden gebruikt als brandhout of gaan naar de biocentrale voor groene stroom.
Als alle takken zijn verwijderd, blijft de stam staan. Deze wordt in twee delen afgevoerd. De kraan kan namelijk maximaal 2.000 kilo dragen. Hoe bepalen we hoe zwaar een boom is? Simpel: kijken naar de omvang en hoogte. We nemen altijd het zekere voor het onzekere. De kraanmachinist ziet, zodra hij de takken en stam oppakt, hoeveel gewicht er aan zijn kraan hangt. Altijd een leuk moment: wie zat er met raden het dichtste bij? De stam van de es in kwestie bleek bij elkaar ruim 2.000 kilo!
De kraanmachinist en European Tree Worker zorgen er samen voor dat de afgezaagde stukken met beleid worden afgevoerd. De zaag kan nooit in één rechte beweging door de stam heen. Dan valt het bovenste deel op het blad van de zaag. Daarom zagen we in twee bewegingen schuin boven elkaar. De machinist manoeuvreert de stam heel lichtjes van links naar rechts, waardoor die uiteindelijk loskomt.
CONTACT
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Voor alle meldingen in de openbare ruimte van gemeente Deventer kunt u bellen met 14 0570 of u kunt via onderstaande link uw melding direct digitaal doorgeven.