De stad staat er weer vol mee: bladkorven. Fijn om zo de straten schoon te houden, maar ze hebben nog een belangrijk doel. Het Groenbedrijf verzamelt het blad namelijk om bokashi van te maken. Klinkt exotisch, he? Bokashi is het Japanse woord voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Kort uitgelegd: wij fermenteren het blad om een supervoedzame bodemverbeteraar van te maken. Een prachtig circulair product, waar achter de schermen een hoop bij komt kijken.
De bladeren die in de herfst vallen, gebruiken we dezelfde winter als meststof in plantenvakken door de hele stad. Hoe werkt dat precies? We halen het blad op. Dit wordt vervolgens op locatie versnippert. Dan slaan we het blad lokaal op, in een luchtdichte ruimte. Tien weken later is het blad gefermenteerd en spreken we dus van bokashi. Een mooi proces, waarin vooral de tijd z’n werk doet. Bovendien produceren we het lokaal: vinden we erg belangrijk.
De laatste stap in de kringloop is de bokashi als mest in de plantenvakken verwerken. Dit werkt als een trein. Het herstelt de bodemvruchtbaarheid, vocht wordt langer vastgehouden en het verrijkt het bodemleven. De pendelworm, bijvoorbeeld, komt graag op bokashi af. Die worm zorgt weer voor betere doorluchtig van de bodem en graaft gangen waardoor wortels makkelijker hun weg door de aarde vinden.
Pilot Wageningen University & Research
Het enige probleem: in Nederland is bokashi nog niet opgenomen in de meststoffenregeling. Officieel wordt het dus gezien als afvalstof. Bokashi maken en opslaan zorgt daardoor voor veel juridische obstakels. Sinds 2023 is het Groenbedrijf daarom onderdeel van een pilot van Wageningen University & Research. Door het hele land worden er drie jaar lang 60 pilots uitgevoerd. We leveren verschillende monsters aan die vervolgens worden onderzocht. Monsters van de bokashi zelf, grond bemest met bokashi en grond zonder bokashi.
Door bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek naar bokashi en de effecten ervan op het bodemleven, hopen we dat bokashi op korte termijn een erkende meststof wordt. Meer weten over bokashi en hoe het wordt gemaakt? Kijk op https://bijdeoorsprong.nl/pages/bokashi.
Composteren
Composteren is een natuurlijk proces waarbij organisch materiaal wordt omgezet tot bodemverbeteraar. Dit gebeurt onder invloed van bacteriën en schimmels in combinatie met zuurstof. Hierbij verliest het compost veel CO2. Dit proces duurt 6 tot 8 weken en veroorzaakt geen stank. De temperatuur van een composthoop op het hoogtepunt is 55 tot 65 graden.
Fermenteren
Bokhasi is een fermentatiemethode waarbij blad wordt omgezet tot voeding voor de bodem. Fermentatie vindt plaats zonder zuurstof. Het proces duurt 8 tot 10 weken en er komt hierbij geen CO2 vrij. Bokashi kan tijdens het toepassen geuroverlast veroorzaken. Ook is de procestemperatuur lager dan bij compost: hooguit 40 graden.
Bladactie
Ons motto is: laten liggen waar het kan, opruimen waar het moet. Blad is namelijk van nature voeding voor de bodem. Bovendien leven er allerlei beestjes onder het blad. Maar gevallen blad kan ook voor gevaarlijke situaties. Op wegen en fietspaden ruimen we het blad daarom op.
Ook plaatsen we ruim 100 egelvriendelijke korven door de hele stad om blad in te verzamelen. Gelukkig kunnen we ook dat blad in de vorm van bokashi een circulaire functie geven. Belangrijk: plaats alleen blad in de korven. Als er zwerfaval, gft-afval of takken tussen zitten, kunnen we er geen bokashi meer van maken.
CONTACT
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Voor alle meldingen in de openbare ruimte van gemeente Deventer kunt u bellen met 14 0570 of u kunt via onderstaande link uw melding direct digitaal doorgeven.